Tasó László: a tavalyi összeg kétszerese jut közútfelújításra 2015-ben

 Budapest, 2015. április 10., péntek (MTI) - Míg a múlt évben 33,5 milliárd forint jutott közútfelújításra, az idén 68 milliárd forintból 580 kilométeren fejeződnek be felújítási munkálatok - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára péntek este az M1 aktuális csatornán.

    Tasó László kifejtette: az első- és másodrendű főutak felújítására és burkolat-megerősítésére 50 milliárd forint jut, míg a három- és négyszámjegyű utak további 18 milliárd forintból újulnak meg az idén. Mivel az utak eltérő műszaki paraméterekkel rendelkeznek, a beavatkozás minősége és mennyisége is különbözik, de minden út forgalombiztonság szempontjából lényegesen jobb lesz és használhatóbb.
    Hangsúlyozta, hogy bár az 580 kilométer nem tűnik soknak a 32 ezer kilométernyi országos hálózathoz viszonyítva, a korábbi évekhez képest mégis jelentős beavatkozás. Tasó László emlékeztetett arra, hogy a múlt évben összesen 440 kilométer út felújítása történt meg és 220 kilométernyi új út épült. 
    Az államtitkár beszámolt arról is: a kormányprogram értelmében minden autópálya az országhatárig kiépül, és az összes megyei jogú várost és megyeszékhelyt is bekapcsolják a gyorsforgalmi hálózatba. 
    Ehhez illeszkedik a kormány márciusi határozata, amely által többek között lerövidül a műszaki előkészítési időszak, elősegítve az elképzelést, miszerint négysávos autóút fogja összekötni 2018-ra Egert az M3-as autópályával.

Forrás:MTI.